iPhone 14 – Professzionális, Értéktartó, Kiváló Ár/Érték Arány

A fenti szempontok nem túlmisztifikált vélemények, hanem a saját 7 éves tapasztalatom alapján merem mindezt magabiztosan kijelenteni. És nem csak én vagyok így ezzel, hanem még sok tízmillióan a világon. iPhone 14: árazás, támogatás, piaci részesedés és a többi.

Katasztrófális kommentek

Ezekre olyan túl sok időt azért nem vesztegetnék, de ezt a kettőt feltétlen kiemelném:

 • „El kell adnod az egyik vesédet, hogy megvehess egy iPhone-t.” – miközben a kis hülyének fogalma sincs, hogy az emberi szervek kereskedelme bűncselekménybe ütközik (lásd: BTK 175. § Emberi test tiltott felhasználása), továbbá – legnagyobb szerencséjére – fogalma sincs, hogy arról, hogy valójában mennyi is az ára egy-egy emberi belső szervnek a fekete piacon. De azért viccelődik vele. Újra és újra.
  Azt meg nem tudja/nem érdekli, hogy akár magától az Apple-től, vagy a mobilszolgáltatótól is el lehet hozni egy-egy új készüléket részletfizetésre, vagy akár 0 (nulla) dollárért, 2 éves hűségidő ellenében.
 • „Negyedáron is van olyan Androidos okostelefon, ami pont tudja azt, amit az iPhone.” – egyrészt: emberünk nem ismeri a különböző mobiltelefonok tudását, sem azok árazását. Másrészt abszolút érdektelen számára a felhasználói élmény, a szoftverfrissítések száma, a termékkövetés időtartama, a garancia kérdése, mennyire jó az akkumulátora, a kijelző felbontása, színhűsége (amit egész nap bámulsz!), vagy az elkészült fotók általános minősége, stb. (a linkelt kategóriákban még mindig az iPhone a nyerő bármelyik Samsung-gal szemben). Ők azok, akik a megapixelek számában hisznek és nem érdekli őket a fényérzékelő réteg típusa, felbontása, hogy műanyagból, vagy üvegből van-e az optika, hogy mennyire végez jó munkát fotó app szoftvere az elkészült képeken? Pedig ezek jelentős paraméterek…

Öszinte leszek: 2022-ben ilyen és ehhez hasonló kommenteket olvasni egyszerűen rettentően fárasztó és elkeserítő…

Ezt hallgatjuk évek óta és már qrvára unalmas!

iPhone 14
fotó: Apple

Azzal példálózni, hogy a legnagyobb, legtöbb memóriával ellátott iPhone csúcsmodell mennyibe kerül, teljesen felesleges. Hiszen nem abból fognak nagyon sokat és még többet is eladni, valamint – például az EMAG webáruház árai szerint:

 • Samsung okostelefont 750.000 – 990.000 Ft,
 • Xiaomi-t 485.000 – 605.000 Ft,
 • OnePlus-t pedig 425.000 – 455.000 Ft között is lehet venni. De ugye nem muszáj ennyiért, mivel vannak olcsóbban is elérhető modellek is a kínálatban.
 • itt jut eszembe: Honor márkájú telefonokat miért csak elvétve találok a magyar kínálatban?
 • iPhone SE (2022) 240.000 – 330.000 Ft között, az iPhone 13 pedig 389.000 – 569.000 Ft közötti árakon szerezhetbe újként az iStyle.hu szerint.

Szóval ahogyan az a fenti számok alapján az jól látható, az iPhone még ma is drága.

Vagy várj…

a 2022-es iPhone portfólió
Apple Store, Orchard Út, Szingapúr
fotó: Apple

Nem, nem az!

Akinek egy iPhone drága, annak drága minden más, felső-, vagy középkategóriás okostelefon is.

A részletek

A fenti állítás helyességét jól mutatják az eladási számok: 2022 Szeptemberében az elmúlt 12 hónap eladásai alapján:

az iPhone a második legnépszerűbb mobiltelefon márka Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy ötből 2 vevő Samsung-ot, ötből 1 vásárló pedig iPhone-t, vagy az ázsai és a kelet-európai piacokon népszerűbb Xiaomi-t vásárol (ahol szintén bőven akad fél millió Ft-os okostelefon a kínálatban!) és a Huawei.

Kanadában az Apple toronymagasan vezet a Samsung előtt, a futottak még kategóriában olyan márkák találhatók, mint: Google, LG (de már nem sokáig, mert 2021 nyarán leállították az okostelefonok gyártását és felszámolták ezt az üzletágat), Huawei, Motorola, TCL/Alcatel, ZTE, Sonim.

Ha a globális eladásokat nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a Samsung az első, de csak kevesebb, mint 1%-kal: szorosan a nyomában az Apple az iPhone-okkal, majd a Xiaomi következik 13%-kal, a sereghajtók között pedig 2 gyártó 3 márkája következik: a Huawei, és az Oppo/Vivo.

Érdekes látni, hogy az Xiaomi + Huawei + Oppo + Vivo négyes a világpiac 28,31%-t birtokolja: négyen együtt tudnak annyit összehozni, mint az Apple, vagy a Samsung egymaga – s közben ott van mögöttük a kínai kommunista pártállam majdnem összes hátszele…

Azt érdemes tudni, hogy a Xiaomi 2021-ben több, mint 190.000.000 darab mobiltelefont gyártott le ÉS adott el, valószínúleg azért, mert több százezer forintos áron is volt rá igen komoly kereslet… Eközben az Apple 242.000.000 darab iPhone-t adott el, és ha hihetünk a statisztikának, akkor 2021 végén 1 milliárd 231 millió darab iPhone volt aktív használatban.

Persze, vannak olyanok, akik kütyü-mániásként minden évben lecserélik mobiltelefonjaikat. De NEM, nem csak az iPhone tulajok, hanem a Samsung, Honor, Xiaomi, stb. tulajdonosok egy kis hányada is ugyanígy tesz. Lehet, hogy az iPhone 14 tudása nem sokkal erősebb, mint az iPhone 13 volt, de gondoljunk azokra, akik mondjuk iPhone 8-ról, iPhone 11-ről, vagy Android-ról váltanak iPhone 14-re: nekik mindegy, hogy mit tudott az iPhone 12, vagy a iPhone 13 a 14-hez képest, nekik az a fontos, hogy a régi készülékükhöz képest mennyivel nyújt többet (sokkal!) a 2022-es iPhone.

Gondolom, azt mondanom sem kell, hogy az iPhone-ok tulajdosonai nem a kukába dobják, vagy a Dunába hajítják az 1 éves készülékeiket, mielőtt rohannak megvenni az adott évi új modellt. Ahogyan az sejthető, az új készülékért nem kell olyan mélyen a zsebükbe nyúlniuk a korábbi iPhone modellek gazdáinak. Mivel az 1 (sőt, még a 3, meg a 4) éves iPhone-ok igen jó áron adhatók el a használtpiacon, aránylag kevés pénzzel kipótolva az eladott készülékért kapott összeget könnyedén megvehetővé válik az új modell.

Három évvel ezelőtt az Egyesült Államokban az akkor új iPhone 11 induló ára 699 USD volt, míg a Galaxy S10-ért 899 USD-t kértek. A magyarországi árakról így írt a MobilArena.hu: „Az iPhone 11 remek telefon, amely kiérdemli az utótag nélküli nevet, mert ár/érték vonalon ez a legerősebb almás választás. 4/64 GB-os kiszerelésben, 290 ezer forintért, valamint: „A Samsung Galaxy S10 8/128 GB-os memóriacsomagban 310 ezer forintért vásárolható meg”.

A 2019-ben megjelent iPhone 11 használtpiaci ára ezekben a hetekben (pl. hardverapro.hu): jellemzően 120-150.000 Ft között mozog, míg az ugyanebben az évben megjelent Samsung zászlóshajó, a Galaxy S10 inkább 60-80.000 Ft közötti áron talál új gazdára.

iPhone 14
fotó: Apple

Az egyértelműen az Apple kiváló marketing tudásának köszönhető, hogy minden rendezvényüket hatalmas sajtóvisszhang és komment-áradat követi – ugyanezt más mobiltelefonos gyártók/márkák nem tudták elérni 15 év alatt sem… Ez megint csak nem az Apple problémája, hanem a más mobiltelefon gyártók hibája.

Drága a szifon? Nem, egyáltalán nem az.

Csak olyan szar lett a magyar gazdaság, mint amilyen még sohasem volt.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az Apple NEM emelt árat 2022-ben, arról meg nem tehetnek, hogy

az USD árfolyama a ’21 Októberi 307-308 Ft-ról
’22 Októberére 430 Ft fölé emelkedett!!

A Forint az Euróval szemben az elmúlt 12 hónapban a 357 Ft-ról 423 Ft-ra gyengült.

Gondolom azért, mert Magyarország előre megy, nem tönkre…

iPhone 14 Pro
fotó: Apple

Az Apple tehát sem a fentiekért, sem a következőkben felsoroltakért nem tehető felelőssé:

Mi mindezeket meghagyjuk a jobban teljesítő Magyarország ópiumának, mert az a helyzet, hogy mi, itt a hanyatló nyugaton:

 • nem fizetünk VÁM-ot,
 • az ÁFA – tartománytól/területtől függően – csak 5 és 15% között van,
 • egyetlen szerzői jogvédő iroda/szervezet/hatóság sem vet ki ránk szükségtelen extra díjakat, továbbá
 • munkatolvaj migráncsként is el tudsz hozni egy új iPhone-t 0 (nulla) dollár befizetésével bármelyik kanadai mobilszolgáltatótól.

Szoftvertámogatás, második tulajdonos

Az iPhone-ok 5-6 évig tartó támogatása miatt az olyan kínai mobilgyártók is, mint például a OnePlus, vagy a Xiaomi, a 18 hónapról kiterjesztették a biztonsági frissítések biztosítását max. 4 éves időtartamra.

Az iPhone 8 megjelenésének éve: 2017 (tehát 5 évvel ezelőtt!) – iOS verzió: 11.0 (és ezt annak idején mi is megírtuk!). És még megkapta a legújabb, idén megjelent iOS 16-t is. Az abszolút rekorder pedig az iPhone 6, amely 2015-ben jelent meg (iOS verzió: 8.0) és a legfrissebb operációs rendszer az iOS 12.5, amely letölthető rá. A legutolsó biztonsági frissítés (iOS verzió: 12.5.6) pedig nem is olyan régen, 2022. Augusztus 31-én jelent meg hozzá.

Abban is biztosak lehetünk, hogy amíg a Samsung telefonok 2-3 év után feladják és használhatatlanná válnak, addig az iPhone-ok 5-6 éven át megbízhatóan működnek az első, akár a második (vagy harmadik) tulajdonosuknál.

Tovább almás hallgatni és olvasni valók:

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó