Egyé Tőb Csírkét!

Minden rendben a helyesírásommal, csak annyit történt, hogy szó szerint fordítottam le egy szlogent. “Eat Mor Chikin” – a vasárnapi zárva tartásáról is ismert Chick-fil-A gyorsétterem-láncnak vannak a legmókásabb hirdetései az USA-ban, evör. Amikor még az Államokba jártam át dolgoz(gat)ni, akkor mindig megmosolyogtató volt ezeket a reklámokat megpillantani az Interstate-k, országutak mentén, a gyakran több emelet magasságban elhelyezett hirdetőtáblákon. A cikk elkészülésében nagy szerepe volt a 20 perccel a jövőbe podcast-nak, azaz Szkállinak, Dávidnak és Balázsnak. Nem tudjuk elégszer megköszönni nekik podcast-unk rendszeres említését!

Viszonzásul mi is rendszeres hallgatásra ajánljuk magyarország legjobb, tech-tudomány tematikájú, minden alkalommal tartalmas podkasztját, a magyar nyelvben megalkotható legjobb szóviccekkel, evör!
A 20 perccel a jövőbe podkaszt az “egyé-tőb-csírkét” témához kapcsolódó adásai:
> 119. epizód: Excel Rose és
> 124. epizód: Havi 200 pengő pixel.

A klasszikus hirdetőtábla a bocikkal.

Az angolul kevésbé értők számra egy kis segítség, hogy mi és miért olyan vicces? A cég hirdetéseinek reklámszövege és az étteremlánc neve azért poénos, mert az angolban a kiejtés és az írott forma között vannak kisebb-nagyobb különbségek. Például: a “csikre, baromfi” angolul leírva: chicken, míg kiejtve: “csikön. Ha kiejtés alapján akarom leírni angolul, akkor kb. chikin-t kellene írnom. Ez a fajta szójáték a magyar nyelvben olyan lenne, mint amikor a “tetszik érteni?“-ből “teccikérteni?“, vagy az “azt hiszem“-ből “asszem“, a “nem tudom“-ból pedig “nemtom” lesz, de hasonlüan humoros szóhasználat/szójáték, amikor valaki a “csirkemell” helyett “pipicici“-t mond.

“Csírk-fil-É”

.

A cégnév, amennyiben helyesen és teljes egészében kiírnák azt, akkor “chicken fillet(azaz: csirke filé) lenne, de szlengesre véve az elnevezést, ezt lerövidítve lett belőle chick-fil-A, kiejtve: csik-fil-éj. Szlogenjüket, az “Eat Mor Chikin“-t – amelyet egyébként idén márciusban le is cseréltek egy rövid időre -, talán a legjobban “Egyé Tőb Csírkét“-nek lehetne fordítani (opciós lehetőség még az “Egyél Töb Cirkét”).

A 2020. márciusi szlogen: “Egyél kevesebb denevért.” (kikacsintással a világjárványra).
A NYT egy cikkében rasszistának titulálta az új szlogent.

A Chick-fil-A egyébként nem igazán tudott karriert befutni Kanadában az elmúlt bő 25 évben. Mondjuk ez nem is csoda, ha az első két alkalommal (Edmonton: 1994-1995/96??, majd Calgary: 2014-2019) egy olyan fantasztikus, gyönyörű, családias, barátságos, meseszép és “a farmerek & marhacsordák őshazája” tartományban próbálkoznak, mint Alberta. Ott, ahol a még fogatlan kisdedek is AAA minőségű Alberta-i marhahúst esznek! Mindezek ismeretében tehát már az induláskor kudarcra ítéltett ez az üzleti terv.

“Túl teheccséges, hogy a börgerbe’ végezze.”

Nehezen ugyan, de tanultak a hibájukból és harmadik alkalomra, 2019-ben inkább a keleti oldalon, Toronto-ban próbálkoztak. Az első helyi üzlet 2019. szeptemberi megnyitása hangos volt, mert tüntetők egy csoportja állatkínzással vádolta őket és éles kritikával illették az LGBTQ-ellenes (homofób, kirekesztő) nézeteiket is. 2019-es terveik alapján még másik 2 üzletet is át akartak adni Toronto-ban az év vége előtt, de e kettőből végül csak egyet sikerült megnyitni.

“Marhahús evő: van egy székünk a számodra” – az ott egy pukipárna.

Ugyanebben az évben azt mondták, hogy 2024-ig további 12 üzletet nyitnak Toronto-ban és környékén (Greater Toronto Area). Nem a rossz indulat beszél belőlem, de nem lennék meglepve, ha végül ez sem sikerülne nekik és ennek a furcsa játék az állása

Kanada – Chick-Fil-A : 3 – 0

lenne pár éven (vagy hónapon?) belül. Ennyit a csirkehús evést támogató bocikákról, most jöjjenek a megmosolyogtató hirdetőtáblák, a teljesség igénye nélkül:

“A nyár job grill csírkéve’.”

“Börger a veszteseknek való, tsak mondom.”

“Szeressed a cirkét és a séket? Igen!”

“A rózsa piros, ibolya meg kék,
Egyé csírkét még!”

“Ingyé kaktusz ölelés börger evőknek.”

“Hé comcéd, próbájjad a zúj grill-csíreket.”

“Egyé csírkét, segíccs nekünk öreggé nőni.”

“Mer’ addig nem fürgyünk le, amíg nem kezdel csírkét enni.”

“Egyé csírkét, mer’ megnyomom a gonbot!” – a piros gomb felirata: “NE NYOMD MEG”.
“Fogjad a telót, ottan a csírke-app.”
“Próbájjad a grill csírkét, mer tüzes”
“Köcce Truett, sohase felejtünk!”
Itt Samuel Truett Cathy-ra gondolnak, Ő alapította a Chick-fil-A gyorsétterem láncot 1946-ban.

Néked mejjik teccik? Mi vót a legviccelősebb, oszt meg melyik nem a’?? A Fészbúk-poszt alája kommentbe’ gyühetnek mostan a megmondásra valók.

Kösszikeh a mögtisztellő figgyelést!

– Lázadó