Canada Day 2023

Kanada 156. éves lett, ebből az alkalomból Boldog Születésnapot Kanada és Boldog Kanada Napot kívánunk mindenki kedves kanadainak! A mai napunk mindkettőnk számára a családdal telt, Latorék egy farmon jártak-ettek-ittak, mi pedig itthon maradtunk, mert … de erről majd később, az egyik soron következő podcast epizódban mesélünk bővebben.

A CBC (azaz a Canadian Broadcasting Crop. – olyan, mint a BBC, csak ez kanadai), 10 fotóval mutatja be, hogy országszerte hogyan ünnepelték a 2023. Július 1.-t.
A mai napon írtak arról is, hogy Justin Trudeau – Kanada Miniszterelnöke -, nem ellenzi a Nemzeti Himnusz szövegének ismételt megváltozatatását. Azt nyilatkozta, hogy a lehető legtöbb kanadaival beszélni szeretne erről és ha a választópolgárok is beleegyeznek ebbe a kicsi, de nagy jelentőséggel bíró változtatásba, akkor azt Ő támogatni fogja.

Miért? Mert: „It’s not any government’s anthem, it’s Canadians’ anthem.”

A változatás lényege, amelynek eredete Jully Black, kanadai énekesnőhöz-zeneszerzőhöz-színésznőhöz köthető:

  • a „home and native land” (otthon és őslakos föld) helyett
  • a „home on native land” (otthon őslakos földön) lenne a kanadai himnusz szövege, ha és amennyiben a kanadaiak többsége támogatja a változtatást.

Zene, tánc, büfé

The Arrogant Worms

Az Arrogáns Kukacok egy 1991-es, Ontario-i alapítású és 1995 óta ugyanabból a 3 tagból álló együttes, amely a mai napig aktív! Több alkalommal léptek már fel 100.000 fős közönség előtt, valamint koncerteztek már a Parliament Hill-en Ottawa-ban és a New York-i Central Park-ban is. Számos zenei műfajt parodizálnak, valamint humoros színpadi viccelődésükről is híresek. A zenekar régóta támogatja az írástudás ügyét Kanadában, ezen erőfeszítéseikért már kétszer is megnyerték a Peter Gzowski-díjat.

A rock, a folk, a balladák, a country és a gyerekzene mind a Worms által parodizált műfajok. Dalaikkal a kanadai mindennapi élet különböző aspektusaiból csinálnak viccet – nem is akárhogyan!

az együttes logója
forrás: Apple Music / YouTube

🇨🇦 „We are very patriotic Canadians…” – állítják magukról az urak és meghallgatva a „Canada Is Really Big” c. dalukat, efelől kétségünk sem lehet.

Természetesen, akinek kedve van, nyugodtan becsatlakozhat: három, és!!
🎶
Hadd lássam a kezeket! 🎶🎵 Igen, ez lesz az! 🎵

When I look around me, I can’t believe what I see
It seems as if this country has lost its will to live
The economy is lousy, we barely have an army
But we can still stand proudly ’cause Canada’s really big

We’re the second largest country
On this planet Earth
And if Russia keeps on shrinking
Then soon we’ll be first (As long as we keep Quebec)

The USA has tanks and Switzerland has banks
They can keep them, thanks; they just don’t amount
‘Cause when you get down to it, you find out what the truth is
It isn’t what you do with it—it’s the size that counts

Most people will tell you that France is pretty large
But you can put fourteen France’s into this land of ours
(It’d take a lot of work, it’d take a whole lot of work)

We’re larger than Malaysia, almost as big as Asia
We’re bigger than Australia, and it’s a continent
So big we seldom bother to go see one another
Though we often go to other countries for vacations

Our mountains are very pointy; our prairies are not
The rest is kinda bumpy—but, man, do we have a lot!
(We’ve got a lot of land, we’ve got a whole lot of land)

So stand up and be proud
And sing out very loud
We stand out from the crowd
‘Cause Canada’s really big!

🇨🇦 Kanada Napon nékülözhetetlen TOP1 slágerük, a „Proud To Be Canadian” (magyarul: Büszkén Kanadainak Lenni) mindent is elmond arról, hogy miért jó kanadainak lenni, miért jó ebben az országban élni!

És aki azt gondolta volna, hogy a kanadai patriotizmusnak valahol itt vége is szakad, az egy nagyot TÉVEDETT! Mert olyan nem lehet, hogy nincs egy dal a jégkorongozásról is! És hogy született róla egy dal, az ennek a kanadai együttesnek köszönhető.

🏒 A „Me Like Hockey” c. örökzöld muzsikájuk – nem hivtalosan a jégkorong-rajongók himnusza -, ezt a hiányt igyekszik pótolni. A szerzemény megunhatatlan és fülbe mászó dallama hamar megragad még a jégkorongot nem is kimondottam kedvelőkben fejében is és a bandával együtt üvöltik ordítják dalolják, hogy:

🦫 A tábortüzes, gitár zenés nyári esték elmaradhatatlan balladája, amely valódi közösséggé kovácsolja bármelyik kemping, vagy az iskolai nyári tábor kis lakóit, amelynek hatására örökbarátságok születnek vadidegenek között, amely könnyeket csal a legzordabb természetű vadőr szemébe is, az nem lehet más(!!), mint a „We Are The Beaver c., szívbe markolóan megható és páratlanul őszinte, az egyedi atmoszférát már az első taktusok után teremtő mestermű, maga A DAL (így, csupa nagybetűvel – Lázadó)!

Fogjátok meg egymás kezét … vegyétek elő az öngyújtókat, kapcsoljátok fel a mobiltelefonok zseblámpáit … mert

Mi Vagyunk A Hód!

És így néz ki az, amikor Az Arrogáns Kukacok – itt éppen a Bow Valley Music Club-ban, Calgary-ban, egy gyönyörű szombat estén, 2014 Március 22-én -, élőben tépik a húrokat és zúzzák szét a helyet:

Erre a produkcióra csak egyetlen dolgot lehet mondani:
NAGYSZINPAD!
NAGYSZINPAD!
NAGYSZINPAD!

Viccet félre téve: a srácoknak vannak teljesen komolyan vehető dalaik is.

Ja, nem, nincsenek. 😂😂

Nanaimo Bar

Az autentikus kanadai sütemény.

A keletkezéséről több legenda is él, de ez a végeredményt illetően nem is igazán fontos.
A lényeg az, hogy a Nanaimo Bar naaagggyon finom!!!!!4!!! Egyetlen szabály van: szigorúan tilos szupermarketes verziót vásárolni belőle. El kell menni egy pékségbe/cukrászdába/vendégségbe és az ott frissen elkészült Nanaimo Bar-okból elfogyasztani a lehető legtöbbet, gondosan ügyelve tehát arra, hogy nekünk több jusson, mint a másiknak, aki mögőttük áll a sorban/melletünk ül az asztalnál.

A sütemény egy Brit Columbia-i városról, a közel 100.000 fős lakossággal rendelkező Nanaimo-ról kapta a nevét valamikor még a múlt században. A Budapestnél csak 1 évvel fiatalabb kanadai kikötővárosról itt olvashatsz bővebben.

Nanaimo Bar
fotó: Canadian Living

Ésháthogynepersze, hogy Nanaimo városa is feltette a weboldalára a legendás süti történetét és egy receptet hozzá – méghozzá európaiaknak is könnyen megérhető recepttel -, amelyet le tudsz menteni PDF formátumban, hogy később is meglegyen/ki tudd nyomtatni. Ez pedig egy másik recept amerikai mértékegységekkel – tudod, „cup” meg „oz” -, és végül, mivel 3 a magyar igazság, itt egy harmadik recept a Canadian Food Focus-tól, történelmi kitekintéssel és egy meglehetősen részletes leírással az elkészítéséről.

Jó étvágyat kívánok és én is kérek belőle!

Időjárás

Na, az volt ma csak igazán. Az időnek a járása. Elszállt a nap gyorsan, mert a szél a háztetők mellett azt is elfújta.

Voltak, akiknek semmi okokuk nem volt az ünneplésre, éppen ellenkezőleg, csomagolniuk és menekülniük kellett az erdőtűz elől. Kelowna, az Okanagan-völgy (Brit Columbia tart.) egyik legszebb településének határában égtek a lángok, amelyeket azóta sikerült megállítani és úgy néz ki, sikerülni fog kontroll alatt tartania a tűzoltóknak.

A tornádó Carstairs-tól északra, a AB HWY-2A mentén ért földet.

Alberta középső részén, Calgary-tól kb. 55-60 km-re északra, Carstairs és Didsbury települések között volt egy nagy tornádó ma délután, amelyben 12 lakóház rongálódott meg és sajnos 5 teljesen megsemmisült, valamint járművek, munkagépek és haszonállatok estek áldozatul a tornádónak. Szerencsére csak kisebb súlyú személyi sérülésről érkeztek hírek.

Kedves Olvasó!

Ha idáig eljutottál, akkor egyrészt nagyon köszönjük, másrészt – hogy ne rossz hírrel köszönjek el Kanada Napon – megtekintheted, hogyan tehet jószolgálatot egy viccnek szánt dal, hogy mire képes Saskatoon (Saskatchewan tartomány) városa, ha összefognak egy jó ügy érdekében (werkfilm a klip végén):

Az utolsó kalóz a prérin…

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Kanata / Unsplash

Special thanks for the inspiration goes to:

  • Troy & Chris for the best-of-the-best super delicious Nanaimo Bar,
  • and to Joey for the music on our road trips.