Boldog Mindent!

Merry Everything – ez a neve annak a műsorsorozatnak, amelyet a kanadai YTV kábeltelevíziós csatorna műsorán szerepel minden év végén. Ennek a műsornak az égisze alatt láthatók az ünnepi tematikájú ifjúsági- és rajzfilm sorozatok, egész estés mozifilmek. Bevallom őszintén, nekem csak az idén, a sokadik év után lett világos, hogy miért ezt a címet adták a készítők az adás sorozatnak, s nem pedig Merry Christmas-t (Boldog Karácsonyt!).

Jó reggelt kívánok!

Lázadó vagyok, ez pedig az idei év utolsó cikke, amely a már megszokottakhoz hűen a karácsonyról, az évzárásról fog szólni.

Boldog Mindent Mindenkinek!

Ha nem jelenne meg alább a videó, akkor kérlek kattints ide!

https://www.youtube.com/watch?v=3wM6GVIFw1s

Ha az információim helyesek, akkor November 1. és Január 15. között a 7 legnagyobb világvallás összesen 29 különböző ünnepet tart. „Ne vitatkozzunk a karácsonyon, a kedvesség és a szeretet jegyében adjuk meg a tisztelet annak a pár milliárd embernek, akik mást ünnepelnek. (- MiC)”.

Így viszont már érthető, hogy egy sokszínű országban – a tolerancia, a békés egymás mellett élés jegyében -, nem kívántak egyetlen vallási közösséget, egyetlen egy ünnepet kiválasztani a sok közül a YTV szerkesztői. Szóval teljesen rendben van, ha December hónapban alkalmanként kellemes ünnepeket kívánunk egymásnak, és nem pedig boldog karácsonyt.

Canadian Santa Claus / Kanadai Mikulás

Santa Claus és az Ő kanadai útlevele

A finn hallgatóknak és podkaszter kollégáknak ajánlom figyelmébe az alábbiakat:

Azt pedig már csak mellékesen jegyzem meg, hogy a Mikulás ruhája piros és fehér színekből áll.

Nem pedig fehérből és kékből!

Véletlen volna?

Do you like xmas music? Oh yeah, no for sure!

Akik rendszeresen olvassák cikkeinket, számukra nem kell bemutatni Clark W., vagy Uncle Clark, (kinek melyik szimpatikusabb) művésznéven alkotó Jordan Wiberg, kanadai zenei producert, előadóművészt, dalszövegírót és zeneszerzőt. Tavaly karácsonyra is készült egy dallal, s ebben az évben is hasonlóan cselekedett.

Úgy látom, hogy hagyomány van kialakulóban Jordan-nél (akiről tavaly, a Kanada Nap alkalmából írtam egy általa is elismert portré cikket, amelyet a linkre kattintva olvahatsz el). Idén abban a hatalmas megtiszteltetésben lehet részünk, hogy Jordan anyukája is énekel a dalban és szerepel a hozzá készült klipben. Akiről pedig azt kell tudni, hogy az Ő „véletlen” megosztásának köszöhetően lett hatalmas siker Jordan Up here, in Canada c. dala.

Ahogyan a klip leírásában is olvasható, a Ho-Ho-Yah-No-For-Sure-Yah Bing Cosby Mele Kalikimaka c. dalának feldolgozása. Ami pedig a Clark dalának a címét illeti:
– amikor egy kérdésre egy kanadai a sima „Igen.” helyett úgy felel, hogy:

„Oh yeah, no for sure!”

akkor az egy határozott igent jelent, olyan, mint ha azt mondaná, hogy: „pontosan”, vagy „egyértelműen”, az angol nyelvben ez egyfajta duplán pozitív megerősítés.

Ráadás #1: a KB052 epizódja után most ismét figyelmetekbe ajánlom az Ünnepi Vonatot, amely az észak-amerikai karácsonyi hangulatot hozza el otthonotokba egy szűk másfél órára:

A kontinens szerte méltán híres-neveztes Ünnepi Vonatról először és részletesebben 2018-ban írtunk:

A pandémia miatt 2020-ban volt az első olyan alkalom, amikor nem élőben, a vasúti sínek mellett (a -25 C fokban), hanem az otthonaink melegében élvezhettük az igazán egyedülálló műsort:

Ráadás #2: ha ennyi nem volt elég, akkor az alábbi cikk nektek szól! Tavaly ilyenkor is karácsonyi zenéket ajánlottam:

2021 … 2022

Ha valamit kívánhatnék a jövő évre:

  • Élni és élni hagyni! Ahelyett, hogy zsigerből gyűlölsz valakit, vagy valamilyen csoportot (legtöbb esetben azért, mert nem is tudsz róla/róluk semmit!), próbáld megismerni őket: a társadalomban betöltött szerepüket, a gondolataikat, a problémáikat, s próbálj osztozni az örömeikben. Az ismeretlentól nem félni kell, hanem tenni azért, hogy egyre többet tudjunk meg a minket körülvevő világról.
  • Ébreszd fel a kíváncsiságod a tudományok és a fantasztikus univerzumunk iránt. Olvass el könyveket, nézz meg dokumentum filmeket, beszélgess szakemberekkel. Nem azért mert kell, hanem azért, mert te szeretnél többet tudni adott tudományágról, vagy szakterületről – a megszerzett tudás a javadra válik. S nem csak számodra, hanem általad másokéra is. Személyes elképzelésektől, világnézettől, tetszik-nemtetsziktől függetlenül a fizika, a kémia, a biológia törvényei minden esetben mindenkinél működnek. Pont az a jó a egyes tudományágakban, hogy a jól dokumentált eredményeit mindenki saját maga is ellenőrizheti. Ha megismered a tudomány mai állását (amely folyamatosan fejlődik, minden nap egy picit többet tudhatunk meg), jobb döntéseket tudsz hozni a rendelkezésre álló tények és megismételhető kisérletek alapján, nem pedig elavult hitrendszerünk vagy intuíciónk alapján próbálsz meg boldogulni a komplex modern világban.
illusztráció: Sumit Kumar / Pixabay

Hálásan köszönjük valamennyi Patreótánk támogatását, Hallgatóink ránk szánt idejét,
a kérdéseket, az ötleteket és
a műsorterveket.

Továbbra is várjuk észrevételeiteket, kérdéseiteket,
az elérhetőségeinket itt találjátok.

Ennyi volt hát 2021, erre az évre
elfogytak a cikkek, a podkaszt epizódok...

Találkozunk 2022-ben!

Lator és Lázadó

nyitókép: PublicDomainPictures / Pixabay