Hírszemle – „Egy 28 Éves Brit Férfi Elment Kínába…”


„…és kipróbálta, milyen heti 6 nap napi 12 órát dolgozni. Most már örül, hogy kirúgták” c. cikkében arról ír a Telex.hu, hogy Jack Forsdike, egy 28 éves brit fiatalember – aki Kínában fordítóként és játékfejlesztőként dolgozott -, a közösségi médiában megosztott posztjaiban panaszkodni kezdett a szerinte borzalmas kínai munkakultúrára.

Nem személyes tapasztalatból, hanem mások elbeszélése alapján tudom – mivel még nem állt módomban kínában kínai cégnek alkalmazásában állni -, hogy a kínai munkakultúra nagyon sok tekintetben más, mint a nyugati – például az európai, vagy a kanadai.

Előre bocsátom, hogy a cikkel, vagy annak írójával fordítójával nincs semmi bajon, csak az zavar – de nagyon -, hogy megint lemaradt a kontextus!!! Köszi, Telex!

Miért vagyok ilyen ellenséges? Kérlek, olvasdd végig a cikkemet és megérted az okát!

Tehát, a Telex által is linkelt SCMP azt írja, hogy:

Jack Forsdike (..) joined NetEase in Guangzhou in 2022 (..). He was transferred to game design in January 2024, and the work load increased in April. He then realised “how difficult it might be” to keep up with the demanding hours, known commonly to run from 9am to 9pm, six days a week. As a system designer for a video gaming unit, he and his team were forced to sometimes work 80-hour weeks to meet deadlines.

Ha csak és kizárólag a munkaórákat nézem, akkor ebben azért olyan sok különöset én nem látok. Sőt!

Sógórnőm az Egyesült Államokban dolgozik, mint PA (Physician Assistant) és az Ő műszakjai is megvannak 12 órások és természetesen nem csak heti 3 napot dolgozik és nem csak hétköznap és nem csak reggel délelőtt 10-től…

De nem kell egy magasabb képzettséget elváró, egészségügyi pozícióra gondolni, amikor arról van szó, hogy magas a heti munkaóraszám. Az észak-amerikai kamionsofőrök a megmondhatói, hogy milyen heti 70 órát az úton és heti 168 órát a kamion fülkéjében tölteni – az aktuális időjárástól és forgalomtól függetlenül!

Észak-Amerikai csőröskamion az Interstate-80-on, Nebraska állam keleti oldalán.
fotó: Preston A Larimer / Unsplash

Ahogyan láthatjátok, egy kanadai (pontosabban: tartományi) kamionsofőr 70, vagy 120 órás beosztásban dolgozhat: előbbit 7 nap, utóbbit 14 nap alatt dolgozhatja le. És ez még semmi! Műszakonként max. 13 órán át vezethet és naponta max. 14 órát dolgozhat egy-egy sofőr. És legyetek nyugodtak affelől, hogy a menedzsmentjük, a diszpécsereik el is várják a sofőröktől a munkaidejük kitöltését, ezért elég gyakran ki is dolgozzák a teljes aznapi munkaidejüket (sőt, néha még annál többet is, ha senki sem látja).

Minden, amit egy műszak alatt a sofőrnek kötelezően el kell végezni, az része a munkaidejének és ezért beleszámít a műszakonkénti max. 14 órába:

  • járműszerelvény műszaki ellenőrzése (pre- and post trip),
  • vezetés,
  • tankolás,
  • esetleg kamion mosás,
  • hatósági ellenőrző-állomáson történő átgurulás, esetleges papírmunka és/vagy jármű ellenőrzésen történő kötelező részvétel,
  • várakozás a papírmunkára a T. Ügyfél irodájában, vagy
  • várakozás a vasúti átjáróban,
  • sorban állás a határállomáson (Kanada-USA, például: Yukon és Alaszka között) + VÁM-vizsgálat,
  • áru felvétel/áru leadás,
  • rakomány ellenőrzése (pl. élőállat szállítása esetén),
  • sorszáma alapján egy adott tréler megkeresése a saját, vagy egy ügyfél telephelyén (tűt a szénakazalban),
  • a műhelyben karbantartás megrendelése (pl. defektes abroncs, kiégett izzó, lyukas légrugó cseréje).
  • és a többi…

És feledjétek, hogy időpontra kell megérkezni a tőle 2-3.000 km-re található címre, miközben minden szabályt is be kell tartania.

– Canadian Hours of Service – south from latitude 60° North
forrás: CVSE

És a 3 kanadai területen (csak a rend kedvéért: Yukon, Northwest Territories, Nunavut), azaz az északi 60° szélességi foktól északra nem ennyire „engedékenyek” a hatóságok (meg a munkáltatók!): ott 18 órás műszakok mellett maximum 15 órát vezethetnek a hivatásos gépkocsivezetők.

forrás: Samsara

Kanadában azonban vannak még ennél is keményebb, nagyobb munkaóra-számot „megkövetelő” munkakörök.

A kanadai munkavállalásról, kanadai munkakultúráról részletesebben a 69. podcast epizódban beszélgettünk…

Ezekre az Indeed-en rákeresve, teljesen véletlenül-szerűen egy-egy ajánlatot kiválasztva az alábbiakat találtam:

Azaz: 12 órás műszakok, amelyben benne foglaltatik egy fél órás ebédszünet, ezért írják, hogy naponta csak 11,5 óra kerül kifizetésre – ez összesen 161 munkaóra 2 hét alatt.
Jól olvassátok, a 12 órás műszakok 2 héten át folyamtosan(!) tartanak, pl. reggel 6-tól este 6-ig. Aztán következik 7 szabadnap, majd a következő 2 hetes műszak este 6-tól reggel 6-ig, majd újabb 7 szabadnap.

Összehasonlításul a Telex cikkében azt olvashatjuk Jack egy munkanapjáról, hogy:

Forsdike esetében 10-kor kezdődött, amikor a munkahelyen reggeliztek, majd dolgozni kezdtek. Fél egykor egy másfél órás ebédszünet következett, amiről azt mondja: ez volt az egyik ok, amiért túlélte a 72 órás hetet. Este egy gyors vacsorára is elmehettek, majd késő éjszakáig dolgoztak…

Szóval: reggeli a munkahelyen, majd egy másfél órás ebédszünet(!), végül még egy gyors vacsora is belefért.

De akkor Forsdike a 12 órás műszakjából mennyit is töltött étkezéssel? Kb. 2,5 esetleg majdnem 3 órát?! Akkor valójában csak 9-9,5 órát dolgozhatott... Amit felszorozva a 6 munkanappal, máris "csak" heti 54-57 munkaóránál tartunk.

Lássuk, hogy jól értem-e?

Emberünk 72 órányi munkabért kapott meg a kínai munkáltatójától – de csak 54-57 órányi munkát végzett el? Nem, az nem lehet! Vagy az is lehet, hogy csak egy Kína-specifikus dologról van szó?

Tapasztalatból mondom, hogy ha a kanadai műszak reggel 8-kor kezdődik, akkor nem 2,5 óra után, hanem 4 óra(!) után, déli 12-kor van ebédszünet és csak 30 perces! Ehhez képest a brit származású fordító/programozó a reggeli után(!), délelőtt 10 órától 12:30-ig dolgozott, majd 1 óra 30 perces ebédszünetet vett ki. Lehet, hogy inkább nekem kellett volna hangosan volna sírnom a közösségi médiában a könyörtelen bánásmód miatt?

Mondok jobbat: előző munkahelyemen történt meg, hogy pár héten át 11-12 órás műszakokat nyomta le. Egyrészt: önként vállaltam el(!), másrészt bármikor mondhattam volna nemet, harmadrészt: minden munkával töltött másodperc ki lett fizetve! Feltételezem, ez igaz Forsdike-ra is, Ő is mondhatott volna nemet. Vagy kereshetett volna egy másik munkáltatót. Vagy ugyanennyi erővel mondjuk csendben is maradhatott volna.

Kérem, hogy tegye fel a kezét és hangosan kiabáljon, aki a munkahelyén együtt reggelizik a kollégáival, főnökeivel, vagy az, aki a munkahelyén megengedheti magának a másfél órás ebédszünetet! Én ilyennel az elmúlt 25 évben nem találkoztam sem Magyarországon, sem Kanadában.
De hát ki vagyok én???
  • Construction Surveyor – Fly In, Fly Out:
    80% more over time than a traditional 40-hour workweek (10–12-hour workdays),
    Scheduled work shifts (IE. 14 days on, 14 days off or 14 days on, 7 days off). Shifts will vary depending on the worksite.”

És ez egy meglehetősen komoly pozíció, magas követelményekkel, magas elvárásokkal: 10-12 órás munkanapok, 2 héten át megszakítás nélkül, majd 1, vagy 2 hét pihenő, attól függően, hogy melyik telepen dolgozik az új alkalmazott – aztán minden kezdődik elölről.

Nézzük meg, hogy melyek az elvégzendő feladatok, melyek a követelmények?

Érted? Ha a 12 órás műszak nem lenne elég a következő 2 hétben (= 168 munkaóra), nyugodtan érezd úgy, hogy bármikor vállalhatsz egy kis túlórát!

Rém kegyetlen elvárások, borzalmas követelmények, neeem??
Köszöntünk a Munka Világában!

És lássuk be: Kína egyik üzleti negyedében egy klimatizált, jól felszerelt irodában, egy számítógép előtt ülve másképpen telik el a 12 órás műszak, mint mondjuk Észak-Albertában, egy külszíni fejtésen bányagépet vezetve, vagy egy majdan olaj-kitermelést végző telep/vasúti töltés/olajfinomító/iroda-komplexum építésén, fejlesztésén, kint a szabad ég alatt, legyen akár napsütéses, bárányfelhős +25°C, vagy szakadó hóesés -15°C-ban, vagy ködös, szeles -17°C, amikor a kültéri hőmérséklet -25 Celsius-foknak érződik.

Igen, tudom, hogy a kanadai (és az európai) munkáltatók korrektebbek, szabály-követőbbek, mint Kínában. Hogy szem előtt tartják a munkavállalók egészségét és biztonságát, hogy mindenről előre tájékoztatják őket, hogy jogszerűen alkalmazzák őket, munkaszerződéssel, egészség-biztosítással, stb.

És azt is tudom, hogy az Európában is vannak olyan munkakörök, amelyeknél rendszeres az emelt munkaóraszám és rendszeres a túlóra – csak a csomagolás nem mindegy.

A kínai 996-os munkaóra rendszer nem újkeletű dolog, ma már egy közel 1 évtizedes állapotról van szó. Az első, a kínai munkakultúrát, munkahelyi elvárásokat bemutató, a nyugatot is elérő negatív hírek a 2010-es évek közepén jelentek meg:

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

– Lázadó


nyitókép: Carl Heyerdahl / Unsplash